Borbély Családi pincészet

Facebook icon

A Badacsony bazaltóriásként emelkedik ki a csodálatos tájból. A környező hegyek - a Gulács, a Tóti, a Csobánc, a Bács, a Szent György - koszorúként veszik körül és együtt tanúskodnak a régmúlt idők hegy-völgy születéséről.
A badacsonyi táj, a szőlő, a bor tisztelete, szeretete határozta meg Borbély Gyula és Gabriella szakmaválasztását. Feleségemmel a Badacsonyi Állami Gazdaságnál dolgoztunk, én borászként, később palackozó vezetőként, míg párom a laboratóriumban tevékenykedett.
Főállású munkánk mellett 1981-ben hobbiként újratelepítettük a régi családi szőlőterületünket. Mire termőre fordult az első ültetvényünk, Badacsonytomaj külterületén elkészült a 300 hektóliteres ászokpincénk. A pince fölött felépítettük a 8-10 fő részére kényelmes, komfortos, pihenést biztosító vendégházunkat. Gabriella otthagyva a kémcsövek világát, marketinggel, vendégfogadással kezdett foglalkozni. A megtermelt nyereség zömét minden évben ültetvényvásárlásra vagy telepítésre, illetve borászatunk fejlesztésére fordítottuk. Egyre nehezebb volt időben összeegyeztetni a munkahelyi kötelességeket és a családi birtok munkálatait, ezért 1996-ban úgy döntöttünk, hogy kibővítve az eddigi szőlőterületeink nagyságát, megpróbálunk a saját lábunkra állni. Megalakítottuk a

BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET -et.

Vállalkozásunkban a szőlőműveléstől az értékesítésig minden munkafolyamatot a családtagok között felosztva, saját kezűleg irányítunk és végzünk.

1996-os évjáratú borainkat töltöttük először palackba, amiből sajnos, csak mutatóba maradt néhány. Ma már 18 hektár termő szőlőterületen gazdálkodunk. Az ültetvények növelése a fajtaválaszték bővítése és a család megélhetése miatt is fontos volt számunkra.

Szőlőültetvényeink a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin, a Somlói borvidéken pedig Somlóvásárhelyen találhatók. Fajtaválasztékunkban az Olasz rizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Muscat Ottonel, Somlói Juhfark mellett a még mindig ritkaságnak számító Kéknyelű és Zeusz egyaránt megtalálható palettánkon.

Kézműves borászatunkban az egészséges, magas mustfokkal szüretelt szőlőből, a mennyiségi szemlélet helyett a minőséget szem előtt tartva a korszerű technológia és a szakértelem felhasználásával törekszünk magas minőségű borok készítésére.

Boraink kiváló minőségét a borversenyeken elért szép eredményeink is garantálják.
Ragaszkodunk a hagyományokhoz, így egyedi ízvilágú boraink ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Borainkban megtalálható az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg. A palackozást az 1999-ben elkészült napi 1000 palack kapacitású félautomata palackozónkban saját kezűleg végezzük.

Beléptünk a Nyitott Pincék Szövetségébe, alapító tagjai vagyunk a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesületnek és a Badacsonyi Turisztikai Egyesületnek, hiszen jövőnket a minőségi borturizmus fejlődésében, kiszélesítésében látjuk.

Bízunk a jövőben, hiszen fiúnk is borásznak tanult a volt Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, lányunk pedig az idegenforgalom, vendéglátás területén szeretne a gimnázium után tanulni és tevékenykedni.

A hosszú estéken megálmodott logónk és egyedi címkéink egységesen képviselik pincészetünket és különböző alapszíneikkel a borfajtáink eltérő jellegeit is.

A fogyasztókkal kialakítandó bizalomhoz elengedhetetlen a személyes kapcsolat, így sok szeretettel várunk minden kedves BORBARÁTOT a pincénknél egy pohár borra!

Telefon: 

+36-87 / 321 - 833

Fax: 

+36-

Borok: 

  • Muscat Ottonel (Ottonel Muskotály)
  • Olaszrizling
  • Pinot Noir
  • Rajnai Rizling
  • Szürkebarát

Borvidék: 

E-mail cím: 

Értékelés: 

Average: 5 (2 votes)
Értékelje ezt a borászatot!